Selamat Datang ke The Colours of Daisy. Terima kasih kerana sudi singgah di sini. ♥ Welcome to The Colours of Daisy. Thanks for visiting.

Tuesday, December 30, 2008

Kepulangannya...

Kepulangannya bukan yang ku tunggu
Bukan yang ku nanti
Kepulangannya satu petanda permulaan sebuah episod ngeri….

Thursday, December 25, 2008

Runsing

Tinggal beberapa minggu je lagi untuk show Rekaan Utama
aku pulak, masih di takuk lama
masih teragak-agak nak bagi pendapat
aku rasa aku gagal untuk menjalankan tugas sebagai SM dengan baik
aku pun tak tau la kenapa dengan aku ni
kadang-kadang banyak benda dalam kepala otak ni yang aku nak cakap
tapi terlalu sukar untuk diluahkan
hmm..runsing3...

Saturday, December 13, 2008

Aku mahu pulang!!!

7.50
dan aku masih di sini
tak mau balik ke??
haha..tuntutan kerja
jadi terpaksalah tunggu sampai habis kerja baru bleh balik
bukan tunggu sampai habis waktu kerja
huhu~
sempat pulak aku update blog
sempatkan aje
esok cuti..yeiii!!!
tapi tak cuti pun. ade program lain pulak
sori mak, tak balik rumah minggu ni..hehe..
semalam tengok wayang
cite los dan faun
nak tau best ke tak..haaa..kene la pegi tengok sendiri
tapi tak rugi la kalau pegi tengok
watak serena mysterina la yang paling aku suka
hehe~
hmmm...ape plan malam ni pulak?
tido awal..sbb esok kene bangun awal jugak
dan juga sebab nak tdo puas2!!
budak2 laser marking pun dah balik..makanya aku pun nak cau jugak
yippie!!!tata~

Wednesday, December 10, 2008

apa khabar?

Assalamualaikum
rindunye dengan blog niiiiii!!!!
ape khabar kwn2???hihi
hehe..dah lame tak update
tak de mende nak diceritakan tapi sekarang ni sibuk dengan kehidupan baru..haha
lepas je LI hari tu, tak sempat bercuti panjang pun
dapat keje kat Straitsorthopaedics Penang
so far ok la keje kat sana. Banyak jugak pasal medical devices yang aku blaja.
still searching for other job tapi buat masa sekarang, i'm comfortable with this job. keje 5 hari seminggu and x de halangan meneruskan minat dan hobi di masa lapang. hehehe. tu yang penting tu. dah lame dah tak mengikuti perkembangan semasa. gempa bumi dalam blog ni pun dah tak tahu dah. pape pun, hope semua org happy dengan life masing2. really2 miss u guys!!
okla..pen off dulu. lain kali bersua lagi...daaaa~


Daisy: nak jadi cam abg wan raja jugak...berhalimunan utk beberapa purnama..hehe =)

Saturday, November 15, 2008

Tamat Sudah

Alhamdulillah. Hari yang paling aku tunggu tiba juga. Degan rasminya Latihan Industri (LI) TAMAT. Makanya, bermula hari ini, aku akan mula menghitung hari aku akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia (Bioteknologi). Mak! Abah! Anakmu ini dah berjaya mendapatkan apa yang kamu mahu!Pengalaman selama 6 bulan (24 minggu) menjalani LI ini akan aku simpan kemas jauh di dasar hati. Tidak mahu dikenang lagi. Pelbagai babak harus aku lepasi, harus aku harungi utk tiba ke detik hari ini. Aku belajar banyak perkara sepanjang aku menjalani latihan industri. Paling banyak, tentang ragam manusia yang pelbagai. Angkuh!Pentingkan diri!Egois!Tiada yang betul melainkan AKU!Berlagak pandai!Memandang rendah orang lain!Pengampu! Talam 2 muka!Tikam belakang!Cukup banyak.Terlalu banyak untuk satu komuniti yang agak kecil.

Namun, tidak semuanya buruk. Tetap ada terselit sesuatu yang baik. Sekurang-kurangnya, apa yang terjadi menjadikan aku seorang yang lebih tabah dan bersedia menghadapi masa depan yang mungkin lebih banyak pahit getirnya. Terima kasih buat mereka yang selalu menyokong aku. memberi semangat untuk aku terus berjuang sehingga ke akhirnya. Semangatku pernah patah di pertengahan jalan. Namun dengan adanya kalian yang selalu memberi dorongan, yang selalu ada di sisi, telah membuatkan aku berjaya sampai ke hari ini.

Selepas ini, akan bermula satu episod baru dalam kehidupan aku dan yang paling bermakna buat aku, aku dapat terus bersama Bakawalee. Terlalu banyak permintaan aku yang dimakbulkan. Sungguh aku bersyukur padaMu ya Allah. Benarlah, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Setiap selepas hujan pasti akan ada pelangi yang mewarnai bumi. Hidup sememangnya tidak akan selalu indah, namun hargailah setiap sesuatu yang terjadi dalam kehidupan. Tak kisah la walaupun terkadang pahit untuk ditelan. Yang pahit itulah yang mengajar aku menjadi lebih tabah. Itulah kehidupan. Apa yang terjadi padaku, itulah warna kehidupanku!


Daisy: Kepada adik-adik yang bakal menjalani LI, selamat menjalani LI. All Da Best!!!

Huda:Kakak!Kamu kene tag

Tagged by huda,another piece of huda's life

Aydanida: hey sis!akak dah siapkan..hehe

1.The last person to tag you was ?
yg before this ek?
kak ida n huda
both of them tagged me on the same day..hihihi

2. Your relationship with him/her ?
kak ida: one of my best sis..hihi
huda: my senandika jr. but we just met through this blog2 thingy jer

3. Your 5 impressions towards him/her ?
kak ida: sweet, kind, caring, lovely, talented
huda: sweet, cumil, kind hearted, menghargai mereka yg hadir dalam hidupnya, lovely gurl

4. The most memorable thing that he/she has ever done for you ?
kak ida: she brought me jln2..hehe..and always taking care of me
huda: she tagged me..hihi

5. The most memorable words that he/she has said to you ?
kak ida: 'jaga diri!' <-----selalu betul die pesan ni...sgt sweet!
huda: kakak!kamu kene tag!!

6. If he/she becomes your lover, you will...
hoho..mana mungkin..x mo la jadi lesbian..haha

7. If he/she becomes your enemy, you will...
sy akan jadikan dia kwn saya semula. terlalu rugi untuk kehilangan mereka

8. If he/she becomes your lover, he/she has to improve on...
gender la of course..hahaha...

9. If he/she becomes your enemy, the reason is...
perhaps if...errrr...i make something yg btol3 buat diorg marah..hmmmm...contohnya merampas org yg mereka sayang..wakakaka..no worries girls!i'm not that kind of person...huhuhuhu~

10. The most desirable things to do for him/her are...
kak ida: to be the bestest sis for her...hehehe
huda: wanna meet her some day!

11. Overall impression towards him/her is...
damn gorgeous girls!haha

12. How do you think the people around you will feel about you ?
baek hati, comel, blablablabla..yg baeik aja sbb sy mmg baik pun...masuk bakul angkat sendiri...hahahaha

13. Who is your ideal ?
my ideal???hmmm..ramai...sangat2 mahu jadi seperti mereka but he is da best.. =)

14. What do you hate about yourself ?
err..emo!

16. For the people who care for you and like you, say something about them.
u r da BEST!!cayang korang sangat!muahhh!XOXO..=p

17. Bra or panties ?
heh??biarlah rahsia..haha

18. Chocolate or ice-cream ?
ais krim coklat satu!!hihi

19. 10 people to tag
errr...malas nak tag sape2 bleh tak???huhuhuhu....

Friday, November 14, 2008

Laskar Pelangi


Mimpi adalah kunci
Untuk kita menaklukkan dunia
Berlarilah tanpa lelah
Sampai engkau meraihnya

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warnai bintang di jiwa

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada Yang Kuasa
Cinta kita di dunia..

Selamanya

Cinta kepada hidup
Memberikan senyuman abadi
Walau hidup kadang tak adil
Tapi cinta lengkapi kita

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Jangan berhenti mewarnai
Jutaan mimpi di bumi

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu


Daisy: Happy..Happy Day!!

Monday, November 10, 2008

PhD??


Susah kalau ada PHD ni. kenapa susah? ye la. PHD. Perasaan Hasad Dengki. Dengki tengok orang lebih senang dan lebih berjaya dari diri dia. Tak dinafikan setiap orang pun ada sifat tu. Tapi kalau nak berjaya, baik usaha dengan cara yang betul. Bersaing dengan cara yang sihat. Bukannya dengan jalan untuk menjatuhkan orang lain. Sudah la menabur fitnah yang bukan-bukan ditambah lagi dengan mengupah sang iblis menjahanamkan hidup orang. Astaghfirullah. Nauzubillah. Moga dijauhkan aku dari tergolong dalam kalangan orang-orang yang begini. Moga mendapat balasan yang setimpal la di akhirat sana. Fikirlah sendiri. Dunia ni memang kau tak nampak azabnya. Jangan dah masuk lubang kubur nanti baru nak menyesal. Hari ni kau buat mak aku menangis. Masa depan kita tak tahu. Jangan sampai nanti mak kau, anak bini kau pulak yang menangis. Hidup ni bagai roda. Kadang-kadang kita di bawah kadang kita di atas. Balasan Allah. Kat dunia pun kau bleh dapat.


Daisy: Tuhan..Tabahkan aku...


Saturday, November 8, 2008

Under Construction



CAUTION!
RENOVATION IN PROGRESS

~aydanida~

Wednesday, November 5, 2008

Rindu bertandang lagi~



Bonang. Dah lama aku tak sentuh. Rindu pun ada dengan team Astana Sukma. Rindu nak perform atas pentas lagi. Bonang tu banyak simpan rahsia suka duka aku. Ia saksi segala ceritera. Suka duka bersama team Astana Sukma dan juga suka duka bersama Senandika. Macam mana pulak bonang ni boleh terlibat dengan kumpulan teater?sbbnye, dia pun take part jugak dalam pementasan Pusaka Sari. Boleh dikatakan tunjang kepada cerita Pusaka Sari ni. kalau tak ada bonang, tak jadilah cerita dan tak terjadilah tragedi pembunuhan kejam Puteri Ayu Kirana Sukmasari oleh Inang Bayu yang kecewa cintanya ditolak Arjuna, si pemain bonang istana. Masa pementasan teater BONANG tahun 2006, bonang ump tu tak wujud lagi. Masih berada di Jawa.hehe.

Sepanjang latihan teater PS, selain bertugas sebagai SM aku juga diberi amanah untuk mengajar Kay, Yuyun, Nor, dan Bob untuk bermain bonang. Selain tu, kene ajar stand in jugak, Daoz, Izni, Yan and Rani. Diorang ni memang cepat belajar. Pendek kata memang best ajar diorang semua. Except for Rani yang degil tak nak blaja main bonang. Kenapa?ntah die.haha. tak kisah la. Pementasan tu dah berjaya pun. Rugi la die tak sempat berguru ngn aku. haha. Sepanjang latihan PS jugaklah, bonang ini menjadi saksi kepada apa yang terjadi selama kami bertungkus lumus bagi memastikan PS berjaya di bawa ke festival. Sampai satu tahap, aku tak boleh tengok, sentuh, atau main bonang ni. Tengok pun bleh jadi sebak. Ceh. Memang aku emosi masa tu. Tekanan yang menghimpit. Banyak sangat masalah masa tu. Segala-galanya dihenyakkan dalam masa yang sama. Boleh dikatakan tekanan yang paling menyeksa jiwa aku la sepanjang aku hidup. Tapi semua tu pengalaman yang mengajar aku. Kesilapan yang tak akan aku ulang di masa hadapan. Bukan boleh nak puaskan hati semua orang. kan?

Walaupun aku tak pandai sangat pun main bonang, tapi aku bersyukur sebab aku berkesempatan jugak belajar main. Sbbnya, itu la cita-cita aku masa aku kat skolah dulu. Tak terfikir pun aku akan dapat peluang ni. Satu pengalaman yang sangat-sangat berharga. Mengenal team Astana Sukma pun satu anugerah jugak. Dapat mengenal karenah manusia yang pelbagai. Tak ramai yang sanggup berjuang secara sukarela untuk seni. Tak ramai yang sanggup berkorban kerana minat. Semuanya mengharapkan balasan. Sepanjang berjuang bersama kelab kebudayaan dah banyak air mata yang mengalir, dah banyak kali hati terguris. Sedih dengan sikap sesetengah pihak yang pentingkan diri dan tak memahami. Apa yang terjadi antara aku dan Astana Sukma juga Senandika, bonang jadi saksi. Namun, apa yang terjadi segalanya telah tertulis. Bukan senang mahu cari mereka-mereka yang sehaluan. Setiap manusia punya pendirian masing-masing. Apa pun semua itu dah pun jadi kenangan. Kenangan yang pahit atau manis itu tak penting. Yang penting, ada sesuatu utk dikenang dalam hidup. ('',)


Persembahan Sulung Astana Sukma
(Masa ni menggunakan alat gamelan muzium Pekan, Pahang)


Friday, October 31, 2008

good luck ya!


entri sebelum ni tak de ape pun. buat gempak je. huhu. mane reti nak bunuh-bunuh orang ni. tak de skill. mungkin kene blaja dengan sylar dulu kot. tapi motif nak makan otak diorang perlu difikirkan. ceh! ikut nafsu amarah memang mahu disiat-siat saja orang-orang itu. tapi mengikut pemikiran akal yang masih bernas lagi waras makanya tidaklah kesampaian hati ni nak berbuat begitu. apa pun. malas mahu cari pasal dengan orang tapi maaflah banyak-banyak ye kerana aku dengan tidak sengajanya ter'fire' orang yang berkenaan semalam.

Lupakan apa yang telah berlaku. Andainya semudah itu. Hmm..ok, lupakan sebentar.

Kepada adik-adikku yang berada nun jauh di Universiti Malaysia Pahang sana, final dah dekat dek non. bangunlah dari tidur dan mimpi indahmu kerana kamu akan berhadapan dengan peperangan yang akan menentukan masa depanmu.persiapkan segala kelengkapan. jangan peluru je lebih. strategi juga harus diatur. main tembak juga tak guna. harus ada ilmu yang cukup di dada. yang penting adalah kamu tidak menggunakan khidmat-khidmat sang toyol kerana jika kamu kantoi, susah la hidup kamu nanti.huhuhu. bersyarah macam aku tak pernah buat aje. haha. pernah je buat tapi bukan untuk final exam la. tapi tak berguna juga sang toyol yang dibawa itu kerana dia tidur. tidak lah dia menolong diriku pun. Selamat menduduki peperiksaan akhir semester. ceh!cam skema pulak bunyinye. tak kisah la. yang penting ikhlas. benar?

Err...rasa lain pula bila tak perlu menghadapi semua itu lagi. tabahkan hati, study sampai muntah ok!hahaha~


MY BROTHERS AND SISTERS,

SEMOGA BERJAYA DENGAN CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG YA! SAYA AKAN SENTIASA MENDOAKAN KALIAN.

Daisy: Kak Dalee...mari kita bergigih-gigih menghabiskan saki baki LI..hehehehe~

Wednesday, October 29, 2008

Evil Side~




aku betul2 rasa mahu bunuh 2 manusia durjana itu!!


Tuesday, October 28, 2008

Thanks sis!

me and ida during senandika raya 2007


Daisy: credits to ida yg telah meng'edit' foto ini.

Friday, October 24, 2008

Tension 30 minit~ huhu...


kadang-kadang, orang yang paling kita sayang, yang paling dekat dengan kita, yang paling kita harapkan perhatian dari dia, turns out to be seorang yang selalu menyakitkan hati. kenapa ek? is that so difficult untuk cakap elok-elok? i mean without menghamburkan all those words yang betul-betul menyakitkan hati. what u said earlier, that was so mean!!this is not the first time. almost 10 thousand times.

you don't even know your sis very well. if one day i ask u to describe me in 10 words, i am pretty sure u will list all bad things about me. sebab memang kamu tak pernah nampak the other side of me. for u i am a bad girl. ape yang aku buat semua salah. tak pernah ada yang betul. since you have your own life, u changed. A LOT. kamu lebih bahagia sekarang. i'm happy for you but since that i've lost my very bestfriend. hmm..bukan mahu jadi kebudak-budakan tapi day after day the hatred keeps growing up inside me. i miss the old you. but what's the point missing the past. it's killing me. well, ya..its true, you will find only pain living in the past. so just forget the past. live life to the fullest. tak berbaloi bersedih kerana kamu.

saya bukan mahu mintak banyak dari kamu. hanya satu. saya cuma mahu kamu tidak hanya mendengar penjelasan dari sebelah pihak. i have nobody besides me if u keep blaming me this and that. alangkah bagus kalau saya ada adik beradik yang lain. but its ok, saya patut bersyukur ada kamu. at least Allah gave me a BROTHER once. long time ago. yang selalu menjaga saya. yang sanggup buat apa saja untuk buat saya berhenti menangis.

whatever la. i just wanna be happy. sebab hidup hanya sekali. hey! why so sad. wipe your tears. throw him away for a while.

i'm sorry i post it in my blog. if u read this, i just want you to know that i love you so much. sbb tu sy terasa sgt bila kamu selalu marah sy, put the blame on me. kerana saya hanya ada kamu.


Wednesday, October 22, 2008

Lesson no. 1



Situasi 1
"Buat Baik Dibalas Baik"

Situasi 2
"Buat Baik Dibalas Jahat"


Daisy: Sama spesies tapi hati lain-lain~

Monday, October 20, 2008

Aku dan Senandika..Siri 2


Kali terakhir aku menyumbangkan idea, tenaga, jasa, keringat, masa, air mata dan segala macam lagi la adalah pada pementasan teater PUSAKA SARI arahan Norasyikin Julis di Festival Teater MAKUM 2007 pada Januari 2008 yg lepas. Untuk teater Pusaka Sari, aku jadi Stage Manager merangkap setiausaha sulit kepada pengarah aku Syikin. muahaha. setiausaha sulit???motif??



Salah satu kenangan yang bermakna yang telah aku abadikan bersama PUSAKA SARI ialah lagu Pusaka Sari yang aku cipta sendiri lagunya dan liriknya aku gubah dari skrip teater Bonang karya Abg Raja dan Syikin. Thanks ek Senandika sbb sudi terima lagu tu jadi lagu tema Pusaka Sari. Kalau ade yang rasa tak sedap tu maafla. Setakat ni tak de la org komen tak sedap depan aku. Belakang aku sape tau. Ye la depan-depan for sure la nak jaga hati kakak yang sorang ni..hi3...dan kalau nak tahu, boleh dikatakan 3/4 daripada lagu itu ideanya datang pada hari ulangtahun kelahiran aku dan bagi sesetengah mereka yang pernah aku ceritakan, ada kisah dan tragedi di sebalik lagu ini yang telah menimpa aku di malam itu. Terima kasih Yunika and Jumain sebab nyayikan lagu tersebut dengan baik sekali. Ada satu part yang korg gubah sendiri. Akak suka part tu. Suara korang memang best!!Dan terima kasih sangat2 pada Ainul yang telah banyak membantu. Atas jasa ainul, lagu itu dapat direalisasikan menjadi lagu tema teater PUSAKA SARI. Ye la, Ainul pandai gubah guna piano. Aku plak mane reti alat muzik moden ni. Aku gubah pakai bonang je. hehe~



Selepas teater PUSAKA SARI aku pun bersara. hik3. Tak de la bersara sepenuhnya. Kadang tu jadi pengkritik bebas jugak. Tengok lakonan adik2. Kali terakhir aku menonton persembahan dari SENANDIKA di UMP adalah teater MISI. Dipersembahkan kepada mahasiswa/i yang mengambil subjek critical thinking. Lakonan 2 adik-adik aku yang sangat berbakat iaitu Amir dan Azam. Kagum betul aku tengok lakonan mantap diorang. Sejak dari itu, aku dah tak risau lagi mahu tinggalkan Senandika. Banyak pencapaian yang Senandika dah capai. Mereka sudah mampu berdiri sendiri, mencari ilmu sendiri malah berkarya dan menghasilkan skrip sendiri. Aku bangga dengan adik-adik aku. Tapi, diorang bangga ke ade kakak cam aku??haha..motif??





Daisy: Senandika..Sweet Sangat!! =)


Friday, October 17, 2008

Sayu Malam Itu


7.53pm. Kupercepatkan langkah menuju ke surau setelah selesai urusanku di kaunter tiket. Bimbang habis waktu mahgrib. Pintu surau itu ku kuak. Terlihat di satu penjuru duduk seorang nenek tua sedang tekun membaca Al-Quran. Dia memandang ke arahku lalu mengukir senyuman. Aku membalas senyumannya. Diingatanku terlintas sebujur wajah yang aku rindu. Persis dia. Dia kemudiannya kembali membaca Al-Quran. Aku mengambil wudhuk dan solat maghrib. Selesai solat, sedang aku melipat telekung, perempuan berumur lebih separuh abad itu menegurku.

"Cucu ni sekolah lagi?" aku tersenyum dan menjawab "Tak.."
"Dah masuk Universiti?"
"Dah.."
"Alhamdulillah...habis tu, lepas ni keluar universiti jadi apa?kerja apa?"
"InsyaAllah Jurutera tok.."

Lantas dia menadah tangannya.. "Alhamdulillah cucu aku..bagusnya cucu aku..moga-moga Allah murahkanlah rezeki cucu"

Terharu melihat dia mendoakan aku begitu. Sungguh. Terpancar jelas keihklasan dari hatinya. Bergenang air mataku saat itu.

"Tok ni dah tak ada sapa-sapa..anak pun tak ada..cucu pun tak ada..tok duduk sorang-sorang kat rumah..ni lepas ni tok balik la..rumah tok belakang ni saja"

Membuak rasa kasihan terhadap insan itu. Keseorangan tanpa orang-orang tersayang disisi. Bagaimana dia melalui hari demi hari begitu. Bagaimana pula jika aku yang terpaksa melalui hari-hari aku seperti dia. Mampukah aku? Tabahkah aku?

Air mata tidak dapat kutahan lagi waktu itu. Entah kenapa sebak datang menyerbu. Wajah arwah nenekku bertandang. Hati tiba-tiba rindu. Alangkah bagus jika arwah masih lagi disisi. Namun, tiada siapa yang mampu melawan apa yang telah tertulis.

Aku cium tangan nenek tua itu. Aku memandangnya dan tersenyum.

"Tiba-tiba pula saya teringat pada arwah tok saya...baru saja meninggal 3 bulan lepas.."
" Umur dia berapa?"
"88"
"Umur tok 71..Alhamdulillah tok sihat lagi..darah tinggi pun tak ada, kencing manis pun tak ada"

Aku mengangguk dan senyum

"Banyak-banyak la makan sayur-sayur, ulam, buah..insyaAllah...penyakit-penyakit tu tak ada...mata pun cerah, tak rabun". Tambahnya lagi.

Aku hanya mengangguk dan mendengar apa yang diceritakannya. Bersungguh dia bercerita pada aku. Namun, memandangkan aku akan terlewat sampai di rumah makanya aku meminta izin darinya untuk pulang. Aku hulurkan sesuatu padanya. Pada mulanya dia menolak. Aku bertegas juga mahu dia menerima pemberianku yang tidak seberapa. Aku salam dan cium tangannya lagi. Dia mengucapkan terima kasih pada aku sambil mengesat air matanya yang tiba-tiba mengalir. Terharu mungkin.

Sepanjang perjalanan pulang hati aku sayu mengenang seseorang yang telah tiada lagi. Dia pergi sebelum sempat aku menunaikan janjiku padanya. Malam itu, aku betul-betul rindu padanya. Terasa mahu memeluknya erat-erat. Terasa mahu kucup tangan tuanyanya yang telah membesarkan aku dan menjaga aku dengan penuh kasih sayang. Namun, dia telah tiada. Aku hanya mampu berdoa untuknya dari jauh. Hidup yang masih berbaki ini masih perlu diteruskan. Bersama insan-insan tersayang. Apa yang terjadi tadi membuatkan aku rasa bersyukur kerana aku masih punya keluarga dan sahabat-sahabat yang baik di sekelilingku, yang aku percaya akan tetap setia menemaniku dan menyayangiku sehingga ke akhir hayatku.


Daisy: Hargailah insan-insan disekelilingmu... (",) Ini bukan cerita saye..hehehe~

Tuesday, October 14, 2008

Talam??

Talam??
Talam 2 muka..
Pernah jumpe orang macam ni tak?
Kenapa perlu jadi talam 2 muka
Satu muka tak cukup ke?
Haiiii..manusia..manusia...
Tak boleh tengok orang lain senang sikit kan?


Daisy: Rupenye ade lagi yang lebih pandai berlakon dari pelakon-pelakon filem dan teater yg sedia ada kat Malaysia ni. psstt..tak nak join industri filem kite ke??join senandika mungkin..bakawalee ke?? i bleh rekemenkan..hmmm~

Monday, October 13, 2008

awan hitam

10.29 am
lihat ke atas sana
langit dilitupi awan
hitam
pekat
hari mahu hujankah??

Thursday, October 9, 2008

Ape cerita Hari Raya?


Hari ni dah 9 Syawal. Sekejap je Ramadhan datang bertandang. Dah berlalu pergi meninggalkan kita tahun ini. Entah akan jumpa lagi ke tak dengan Ramdhan akan datang kan? Sambutan raya tahun ni sederhana je seperti tahun-tahun sudah jugak tapi raya tahun ni, lain sket la dari tahun lepas. Lepas solat Aidilfitri, aku duduk rumah je. Tunggu budak2 datang beraye. Seronok tengok diorang. Pakai baju cantik-cantik. Jalan dengan kawan-kawan. Meriah jugak. Terkenang zaman mase kecik-kecik dulu. hehe. Lepas solat zohor, kebiasaannya, kami akan pegi beraya kat rumah tok kat teluk air tawar. Tak jauh pun. Setengah jam je dari rumah. Tapi lain pulak raya tahun ni. Kami melawat tok kat rumah baru dia. Bacakan tahlil untuk dia lepas asar. Tahun ni tak merasa la nak peluk dia dan cium tangan dia lagi. Tak sangka pulak Syawal yang lepas adalah Syawal terakhir untuk arwah. Sedihnya bila teringatkan dia. Sampai sekarang terasa macam dia masih ada lagi kat rumah tu. Rindu dia sangat. Ntah ape la khabar dia dia di sana.

Hmm..eh, dah2. Sedih-sedih la plak. huhu. Hari raya kedua. Kawan-kawan kuliah datang rumah. Happy sangat. Mane taknya. Dah lama kan tak jumpa dengan diorang. Dekat 4 bulan dah tak jumpa sejak masing-masing dah bawa haluan masing-masing menjalani latihan industri. hehe. Bila dah lama tak jumpa ni faham-faham je la. Sembang tak ingat dunia. Tapi best la. Thanks korang yer. Sudi datang rumah aku. Rindu nak balik kampus. huhu.

Hari raya ketiga plak aku pegi open house wizni. Kat sana plak masa untuk ex-irshadian berkumpul. Susah nak jumpa slalu geng-geng kamceng mase skolah dulu. Setahun sekali je slalu jumpa pun. Tu pun masa raya. Kat sini lagi baaaaanyak cerita. Ye la setahun tak jumpa. Paling best tu dengar ramai dah yang merancang mendirikan rumah tangga. eheh. Tibe-tibe terasa diri ini dah tua dah. haha. Ye la dah 23 tahun. huhu. Pantas kan masa berlalu?


dari kiri: nyda, zatie(depan), rafey(belakang zatie), nuown, naim, kuchai, wizni, raimee, shitah and lanot

Itu je la cerita pasal hari raya tahun ni. Tapi tahun ni agak bz berbanding tahun lepas. Ramai sedare datang rumah. hehe. Meriah2. Baru happening. Mengeratkan silaturrahim.hehe.Hope tahun depan ade peluang lagi menyambut aidilfitri. hehe~


Daisy: Zati..tahniah!!Moga kekal bahagia dunia akhirat. Tak sabar nak gi kenduri kamu bulan 12 ni.hehe~


Friday, September 26, 2008

Salam Lebaran


Sempena Syawal yang bakal menjelang tidak lama lagi
saya dengan ini ingin mengambil kesempatan
mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri
kepada seluruh umat Islam
Semoga kehadiran Syawal kali ini
disambut dengan meriah dan penuh kesyukuran
Kepada sahabat-sahabat saya, guru-guru, para pensyarah, senior dan junior, Alumni
SKTAT, SMAI, KMNS (03/04), BKB (04-08), Warga FKKSA UMP, Kerabat Senandika, Kerabat Kebudayaan UMP, warga UMP seluruhnya, Kumpulan Teater Bakawalee-Tetamu
di sini saya ingin memohon maaf
seandainya ada tingkah laku yang pernah mengguris hati kalian

Maafkanlah kekhilafan diri ini
Semoga bergembira di lebaran ini di samping orang-orang tersayang
walau di mana jua anda berada
Semoga ukhwah yang terbina antara kita berkekalan sehingga ke akhirnya
InsyaAllah

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin



**********

ni kad raye noi kasik. thanks noi. selamat hari raye!!





ni plak duit raye dari butaseni
mekasih na huluq2 duit raya
bleh isi minyak balik kampung
uwieee~




Daisy: Yang mane dekat tu, jemput le datang rumah ye. Yang jauh pun kalau nak datang sangatlah dialu2kan..hehehe~

Thursday, September 25, 2008

Jom Jalan-Jalan


Haaaa..korang nak ikut tak?jom kita gi jalan-jalan. Jalan-jalan je la bulan pose ni. nak jalan-jalan cari makan tak bleh plak siang-siang hari cam neh.



Ehhh...tapi kita nak pegi mane ni ek?rahsia la. hehe. ala..kite gi jalan-jalan tengok pemandangan je. sambil-sambil buat chemicals dosing kat cooling tower tu kita take2 picture la buat kenangan. Bleh?




nak gi e-gate ke??bukan3. jauh sket lagi dari e-gate ni. teruskan perjalanan~




Hmmm..macam tau je nak pegi mana. nak pegi KOMTAR ke?huhuhu..buat aper?eh lupe plak. ada misi yang perlu diselesaikan kat KOMTAR tu.hehe~




Yeiii..dah sampai dah. jom-jom kita panjat sampai level 63 yer. level yang paling atas tu. kalau nak tahu. kat situ la diorang installed cooling tower.




dah sampai level 63. mission accomplished. so buat misi yang kedua plak iaitu ape lagi kalo bukan take2 picture la. bukan senang dapat peluang naik kat situ. huhuhu~

cantik kan?
andai dapat aku genggam awan di langit biru itu....




yaaa...inilah pulau pinang yang sesak




amek gambar laut plak...




gayat btol time ni. ye la. kat atas tu bukannye ade cermin pun. tempat yang terbuka. ade la palangnye tapi paras pinggang and bahu je.nak terjun pun lepas..huhuhu~




jauhnye rumah ku...nun di tasek gelugor. kat seberang sana. nampak tak yang bumbung kaler kelabu tu??tu la umah saye..kuang3




dah2 la tu. amek gambar i plak kan. hehe. yang ni kat tingkat 61. kat sini tak gayat sangat sebab bleh berdiri jauh dari tebing tu. hehe~

dah habes dah misi. jom3..balik~

*wink3*




Daisy: Hari yang paling penat. Banyak lagi site lain yang i pegi lepas tu. dah le pakai safety boot yg berat tu. ditambah plak panas terik. balik je terus saket kepala. esoknye demam. kesian3..huhuhu~


Tags bundle


first skali, aku telah ditag oleh huda..rasanya macam pernah aku buat tag seperti ini..huhu..tak pe la..buat lagi skali...

ini syarat2nye:
1. link to your tagger and post these rules on your blog
2. share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs
4. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.

1. aku sensitif
sensitif. satu perkataan yang luas maksudnya. aku anak seni. haruslah sensitif. hahaha. ntah la. kadang-kadang bila difikirkan balik aku ni sangat la sensitif. cepat terasa. emosi mudah terganggu terutamanya di waktu pagi. pagi2 jgn tegur aku dengan ayat perli dan sebagainya. i'll end up tak cakap ngn ko sampai esok pagi. muahahaha. tapi tak semua org aku buat cam tu. ngn org tertentu jer..kalau aku diam tu maknenye aku marah dan kalau aku balas balik ayat perli kau tu maknenye..lagi mau tanya..balas dendam la..habis tros kat situ. tapi sekarang aku dah ok sket. kecik ati pun pendam dan buat do know jer. aku paling pantang dalam kata lain sangat sensitif kalau org sentuh barang2 kesayangan aku. kalau nak sentuh pastikan aku tak tahu. meaning that jgn berubah kedudukan walau 1 darjah pun. aku pasti bleh tau kalau ade org usik barang aku. paling tak suka kalau pandai amek tak reti simpan balik. pinjam tak mintak permission. urghhh...saket hati aku..jgn buat cenggitu. org2 tertentu je bleh buat cenggitu.

2. kisah cinta
cinta. manusia menjadi bodoh kerana cinta.huahuahua.skrip pusaka sari. cinta aku hanya pada yang Esa. insaf kejap dengar yer...hehe. cinta duniawi aku adalah pada seni teater. aku suka tengok orang berlakon di pentas. aku suka berlakon tapi tak pandai berlakon jadi aku hanya admire orang yang pandai berlakon dengan harapan aku juga boleh berlakon seperti dia. sape?sape2 je la. huhuhu. cinta duniawi aku yang satu lagi adalah irama gamelan. orang cakap takut dengar muzik ni malam-malam. aku pun. tapi lama kelamaan aku sedar yang aku takut sbb aku dengar cakap2 orang. sebenarnya aku sangat suka. cuba dengar lagu gamelan bila duduk sorang2. jgn fikir takut tapi hayati bunyinya. perasaan itu sukar digambar dengan kata-kata. satu lagi chenta duniawi ku pada dunia tarian. aku minat sejak kecil lagi tapi aku tidak didorong untuk itu. aku hanya berkesempatan belajar menari dengan nor masa di universiti. sbb tu la kalau perasan aku suka sangat tengok kencana pawana beraksi di pentas. selalunya kalau diorang buat latihan mesti aku ada kat situ.

3. aku pelik
yup. aku pelik. ntah. sebab aku rasa aku pelik la. aku ketika bersama kawan-kawan adalah diri aku yang sebenar. tapi bila bersama dengan family aku aku tak dapat menjadi diri sendiri. aku pun tak tau kenapa. pelik kan. sepatutnya dengan family la yang paling rapat. no one in my family tahu betapa aku ni seorang yang gila2. betapa aku ni seorang yang penyayang. betapa aku ini seorang pencinta seni.

4. penyayang
salah satu sifat yang ada dalam diri aku. aku sayang family aku, kawan-kawan aku, senandika. tak ada harta yang lebih berharga yang aku ada selain dari mereka. adik-adik senandika. diorang mungkin tak tahu sejauh mana aku sayang mereka. tp aku mmg sayang diorang sedalam-dalamnya. diorang dah ibarat macam adik sendiri. mungkin sebab tak de adik kot. tu yang aku suka layan karenah diorang. banyak ketawa sbb diorg dan banyak menangis pun sbb diorg. kadang-kadang 'orang lain' pun sampai menyampah ngan aku sebabnye, ape-ape sket senandika..sikit2 senandika. tapi aku peduli ke ape orang kate. cakap la ape pun. terima aku apa adanya. kalau orang buat baik dengan kita, selalu ada di waktu susah senang. apa lagi yang lebih berharga? tak seperti 'org lain' tu yg tinggalkan aku pada masa kejatuhan aku.

5. purple
fevret kaler. suke sgt. jadi gile ngan barang-barang kaler purple ni. pink pun. hijau pun suke. but kaler yg lite2 jer i suke. kebanyakan brg2 aku kaler purple. mase kat u dulu, even my file pun kaler purple. hair accessories, keychain, kalo bleh hset, laptop pun nak beli kaler purple. ha..lagi satu..baju raye tahun ni kaler purple lagi. hehe~

6. jagung
aku tak suka makan jagung. semua jenis kecuali popcorn. haha. pelik3. selalunya kalau makan kat luar. pesan nasi goreng. mesti ade diorg letak sayur campur yang mengandungi jagung. biasanya aku akan separatekan jagung2 tu dulu before makan. tak bleh terima la rase die. setakat ni aku blom jumpe lagi org yg tak makan jagung. tak tau la kalau ade. anyone?wei daoz, akak dah jumpe sorg yang akan separatekan jagung dari nasi goreng. rumet akak sekarang. hahaha. jumpe jugak geng. tapi kalau jagung manis tu die makan la cumenye die tak makan jagung yang dalam nasik. hik3

7. cepat marah cepat sejuk
tengok keadaan la. memandangkan aku ni sensitif. kadang2 orang pun takut nak bergurau. tapi aku sebenarnya tak de la sensitif sampai tak bleh terima gurauan org. lagi satu aku ni cepat marah cepat sejuk. kalau orang mintak maaf, otomatik aku cair. dah tak marah. betapa besarnya peranan kata maaf tu. lagipun tak suka simpan lam ati. tapi ade jugak yang aku simpan sampai sekarang walaupun itu tragedi 6 tahun lalu. special case la. kesalahan tu besar sangat. tak patut aku yang baik hati ni dilayan sedemikian rupa.kuang3. baek ke aku??



-------------------------------------------------------------------------------------------------



yang ni plak tag dari kak ida (astanarelaku). aku diminta untuk paste kan gambar kat atas ni dan juga diminta untuk menyambung kegirangan. hehe. ape yang membuatkan aku girang yer? yer. kegirangan aku terjadi dek kerana sudah habis membentangkan aktiviti Latihan Industri. baru terasa lapang dada dan ade perasaan nak sambut raya. so raya sakan la tahun ni. ngeeee~

p/s: kak ida..tugasan dah siap..hehehe~

-------------------------------------------------------------------------------------------------



ni plak aku nak menjawab tag yang yunika bg. aku tagged die then die tagged aku balik.huhuhu~

1. What is the relationship of you and her?
my kawaiii sista~

2. Your 5 impressions towards her.
confident
cheerful
gorgeous
talented
sweet

3. The most memorable things she had done for you.
for always being there for me

4. The most memorable things she have said to you?
bleh tukar tak soalan ni jadi the most memorable things she have said??
handsome!!!
ahaksss~

5. If she become your lover, you will...
i will be a LESBIAN..(nika..same answer..ngee~)

6. If she become your enemy, you will...
tak mungkin..tak mungkin..mustahil..mustahil...tak mo..tak mo

7. If he become your lover, she has to improve on...
her gender..hahaha..same answer lagi nika~

8. If she become your enemy, the reason is...
i lagi cantik dari dier..haha~

9. The most desirable thing to do on her is?
mahu lepak2 lagi ngn die kat TC sambil mkn big apple donut tak pun mahu KL KRAZEE lagi dan juga bila dah ade duit nnt saye mahu jalan2 sarawak dengan die.hehehe~

10. The overall impression of her is...
damn gorgeous

sampai situ saje saye jawab.tettttt~


dannnn...utk semua tag2 di atas. saye tak nak tag sape-sape dah..huhuhu..bleh kan..sory for breaking the rules..hihihi~


Wednesday, September 24, 2008

Senyum Lebar-Lebar~


Alhamdulillah

Lega rasenye dah abes present
tak tau cemane nak gambarkan keriangan tu
tapi aku btol2 lega


tapi masih ada lagi perkara yang merunsingkan fikiran
hmm...
tak pe la
berusaha dengan lebih keras lagi

Cik Sumaiya
terima kasih banyak...

ngeeeee...bak kate kakak kesayangan
senyum lebar2



oh ya!
abah
selamat hari lahir yang ke 59
mg abah dipanjangkan umur
syg abah sgt!


Monday, September 22, 2008

LI oh LI



24th September 2008
Presentation LI
Wish me all da best!!!
('',)



Saturday, September 20, 2008

Tagged by Amir

1. What is the relationship of you and him?
he's my brother..hehe..but not biological bro la

2. Your 5 impressions towards him.
confident
talented
charming
good looking
kind hearted

3. The most memorable things he had done for you.
he gave me a box of my fav choc~

4. The most memorable things he have said to you?
he will buy me oreo cheese cake once i get back to UMP..hahahahaha

5. If he become your lover, you will...
errrr...pengsan 10 saat

6. If he become your enemy, you will...
i'll not forgiving myself. hope it won't happen

7. If he become your lover, he has to improve on...
nothing. i just love the way he is

8. If he become your enemy, the reason is...
he stab me..huhu

9. The most desirable thing to do on him is?
to be a good sis for him

10. The overall impression of him is...
awesome~

11. How do you think the people around you will feel about you?
sensitive, snobbish,ugly,etc..etc..and i dun even care..at all~ lalala...

12. The character of you for yourself is?
unpredictable

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
moody

14. The most ideal person that you wanna be is?
i'll just be me...haha...many of them..let me just keep it for myself

15. For the people who care about and likes you, say something about them
sweet
gorgeous
awesome
kind hearted
loving
~thanks for always being there whenever i need u~

Ten people to tag:

i. Yunika Kirana
ii. Chocolate Ice
iii. Rani-Go-Round
iv. Memories Never Fade
v. Coretan Seorang Putera
vi. Dizzy Luv Izzy Life
vii. My Red Box
viii. The Melody of My Life
ix. ~vie~
x. Violet Butterfly

Who is No. 2 having a relationship with?
R***K...a very serius relationship...i hope they'll break up one day...=(

No. 3 a male or a female?
male

If No. 7 and No. 10 were together, would it be a good thing
errrr...no la coz no 7 have found CHENTA nya..hihi

How about No. 5 and No. 8?
errr...no komen la...but if yes that would be a good thing for theatrical art in future..hik3

What is No. 1 studying about?
civil engineering. she is so in love with batu bata..haha~

Is No. 4 single?
hmmm...i'm not sure coz she is very secretive even though we are so close..rite ida??

Say something about No. 6
she is a sweet gurl~

Tuesday, September 16, 2008

SlippEr oOoo SlipPer


cantik tak sliper ni??haha..aper la nida ni
sliper pun nak bawak masuk blog....huhuhuhu
kalau nak tau, ade tragedi di sebalik sliper ni
ini sliper yang kedua yang aku beli sepanjang aku LI ni
sliper yang pertama sebijik cam ni cuma size je yang lain


bermula ceritera slipper aku yang first tu
aku beli kat Kompleks Dato' Kailan KB
tak mahal pun...4 hengget setengah je

baru je sehari aku pakai
dah kena kebas...sedih giler hati ni

dah le sliper fevret aku
baru pakai sehari plak tu...hmmmm

tak pe la
aku pun redha je la..dah nak ilang nak buat cane



selang 2-3 minggu, aku gi lagi kedai tu tengok2..
ade tak slipper tu lagi kat kedai tu

hati berbunga riang sebab masih ada lagi
aku beli 2 pasang...satu utk aku, satu utk mira
tak kisah la size die besar sket...gabai pun gabai la...
janji dapat gak sliper tu

aku beli kaler pink jugak...
untuk mira, die mintak aku belikan kaler oren

makanya kami ada sliper yg sama...comel habis...haha


nak dijadikan cerita
mira pun baru je sehari pakai sliper tu
tup2 sliper oren tu plak ilang
hampeh btol
ni mesti angkara durjana si pencuri slipper aku dulu
bleh plak die buat koleksi
dah ade kaler pink then curik yg kaler oren plak
seb baek slipper yang aku beli 2nd time ni tak hilang
sian mira..huhuhu...
itulah kisah di sebalik sliper cantik ni...
ngeh3~



moral of the story: jgn simpan slipper cantik2 kat luar rumah

sekian terima kasih~


Daisy: Weh nida, laporan LI dah siap ke??....dah tu???x reti2 nak siapkan...dok membebel pasal slipper plak...duh~


Monday, September 15, 2008

Hmm...

i've made thousands and millions of decisions
and i do made mistakes
but this one
the biggest mistake i've ever made in my life~



Daisy: There must be sunshine after the rain dear. Don't give up!!

Sunday, September 14, 2008

Anugerah Terindah



Membaca entri yang ditulis oleh ida
membuatkan aku teramat rindu
pada Senandika dan kerabat kebudayaan yang lain

Gelak tawa mereka
yang selalu mengisi kekosongan hidup aku

Keletah mereka
yang selalu menghiasi segenap ruang hariku

Aku bersyukur
kerana insan-insan seperti mereka
pernah hadir dan mewarnai duniaku

Kenangan bersama kalian
pasti sentiasa tersemat kukuh dalam hati dan jiwa

Terima kasih
kerana kalian sentiasa berada di sisi
di waktu susah dan senang

Terima kasih
kerana selalu buat ku tersenyum

Kalian adalah
anugerah terindah untukku




Never Gone
by Backstreet Boys


I really miss you...
There's something that I gotta say...


The things we did,
the things we said,
Keep coming back to me and make me smile again.
You showed me how to face the truth.
Everything that's good in me, I owe to you.


Though the distance that's between us now, may seem to be too far.
It will never separate us; deep inside I know you are...
Never gone, never far, in my heart is where you are.
Always close, everyday, every step along the way.
Even though for now we've got to say goodbye,
I know you will be forever in my life.
Never Gone


No, no, no
I walk along these empty streets.
There is not a second you're not here with me.
The love you gave, the grace you've shown,
Will always give me strength and be my corner stone.
Some how you found a way to see the best I have in me.
As long as time goes on, I swear to you that you will be...


Never gone, never far, in my heart is where you are.
Always close, everyday, every step along the way.
Even though for now we've got to say goodbye,
I know you will be forever in my life.


Never gone from me...
If there's one thing I believe
I believe...
I will see you somewhere down the road again.


Never gone, never far, in my heart is where you are.
Always close, everyday, every step along the way.
Even though for now we've got to say goodbye,
I know you will be forever in my life.
Never Gone


Never gone, never far, in my heart is where you are.
Always close, everyday, every step along the way.
Even though for now we've got to say goodbye,
I know you will be forever in my life.
Never Gone



Daisy: Someone in Senandika gave me this song. i cry each time i hear it. This song means so much to me.


Friday, September 12, 2008

Arti Sahabat~


Arti Sahabat
by Nidji


Tak mudah untuk kita hadapi
Perbedaan yang berarti
Tak mudah untuk kita lewati
Rintangan silih berganti

Kau masih berdiri
Kita masih di sini
Tunjukkan pada dunia
Arti sahabat

Kau teman sehati

Kita teman sejati
Hadapilah dunia

Genggam tanganku

Tak mudah untuk kita sadari
Saling mendengarkan hati
Tak mudah untuk kita pahami

Berbagi rasa di hati

Kau adalah..

Tempatku membagi kisahku
Kau sempurna
Jadi bagian hidupku

Apapun kekuranganmu





Persahabatan adalah anugerah
Ia membuatkan kita

Tertawa
Menangis

Memberi dan menerima

Namun yang paling penting
Ia membuatkan kita menghargai
Hidup bersahabat...


Daisy: Rindu kamu semua... =(


Tuesday, September 9, 2008

Aku dan Senandika..Siri 1



Lama aku berfikir. Tak tahu nak mulakan dari mana. Aku berminat dengan lakonan pentas ni sejak di bangku sekolah lagi tapi tak de la sampai aku bermimpi mahu jadi selebriti or yang seangkatan dengannye. Cuma minat berlakon. Masa first year, aku mendaftar sebagai ahli drama tapi disebabkan ada komitmen lain pada masa tu, makanya aku tidak berpeluang utk menyertai kumpulan drama membuat persiapan drama ENOT. Walaupun begitu, aku sempat jugak menyumbangkan idea dan tenaga dalam produksi PENUNGGU PUSAKA. Kalau tak silap, masa tu kedua-dua drama ni dipentaskan dalam minggu yang sama. Yang berbezanya hanya pelakon. First year berlakon citer ENOT and senior2 berlakon citer PENUNGGU PUSAKA. Antara pelakon-pelakon Penunggu Pusaka yang aku ingat Kak Mel, Abg wan, Abg Raja, Abg Zam, Jaro, Kak Ma, Kak Ada. Mase ni kenal muke2 diorg je. Tak knal nama pun. Walaupun jadi krew props utk drama ni, aku tak rapat dengan diorang. Keje aku masa tu cuma pastikan props ada masa hari persembahan. Perjumpaan pun jarang pegi. Bz dengan aktiviti lain. That's why la bile jumpe kak Mel mase klas hoki baru la tahu.."ooo... yang ni rupenye Siti Melody"...huhuhu. Selepas persembahan drama ENOT, kumpulan drama telah di 'banned' dari membuat sebarang persembahan. Banyak konflik dan krisis yang terjadi masa tu. Selepas itu, Kelab Kebudayaan di bawah pimpinan abg mawi (presiden ketika itu) juga lenyap. Sepi tanpa sebarang aktiviti.


Masuk tahun dua, baru aku tahu yang sebenarnya Kelab Kebudayaan dan Kesenian telah dibubarkan atas sebab-sebab tertentu. Namun begitu, Kelab Kebudayaan bangkit semula setelah sekian lama menyepi. kali ini bersama teraju yang baru. Abg Raja. Masa perjumpaan pertama bersama ahli kelab, aku dan nonie hanya mendaftar sebagai ahli gamelan. Tak tau nape aku tak mendaftar dengan kumpulan drama masa tu. Yang menjadi sebab aku bleh mendaftarkan diri semula dalam kumpulan drama ni adalah apabila ada sesi taaruf pulak masa perjumpaan kelab tu. Maklumlah masa tu yang datang mendaftar sebagai ahli kelab boleh dibilang dengan jari je. Tak macam sekarang ni, kene pakai kalkulator. Masa taaruf plak kene cakap pengalaman dalam bidang seni dan budaya ni la. Aku mane ade pengalaman lain selain berlakon drama masa sekolah dan masa matrik dulu. Nak cakap pengalaman main gamelan langsung tak ada. Cuma pernah tengok org main je. Jadinye aku bantai je la cakap pengalaman berlakon drama masa skolah dulu. Lepas tu Kak Ma tanye, tak nak masuk kumpulan drama??hati nak tapi ntah. Malu tapi mahu.haha..Aku ni pemalu orangnye. hik3. Lama jugak aku berfikir dan akhirnya aku anggukkan je.


First meeting drama yang paling menggerunkan aku. Mana taknye. Kene berlakon spontan. Lemah btol aku bab2 berlakon spontan ni. Tapi itula pendekatan dalam kumpulan drama. Perjumpaan tu, aku pegi dengan nonie. Aku kene berlakon ngn nonie masa tu. Dapat tema mak tiri plak. Korang dapat agak tak sape yang jadik mak tiri??. huhuhu. dah le nonie tu suke buat lawak spontan. Nasib baik aku bleh cover gelak mase berlakon. Tapi nonie memang hampeh la. makin lama knal dier, ko jangan la bagi aku berlakon dengan dier. Kang tak sudah2 aku gelak. Tapi alhamdulillah, setakat ni, aku buat persembahan, tak de lagi la aku tergelak kat atas pentas. bukan ape, tapi tu le aku. Serius mase persembahan sebenar. Sebabnye orang ramai. Tak de pikir nak gelak2 dah. Dok pikir nak tamatkan scene aku je. Darah gemuruh aku ni. huhuhu...


Drama pertama aku ape ek?drama perkahwinan la untuk malam penutup Minggu Peradaban Budaya dan Perpaduan. Aku jadik mak andam aka mami bee. Kena cakap loghat utara. Tak la susah bagi aku sebab aku ni mmg org penang pun. Tapi yang susahnya sebab scene akhir aku kene buat skrip sendiri. wawawa. cuak betul masa tu. Mula la duk mereka ayat2 sendiri utk babak akhir tu. Semua pelakon pun tak de skrip. Spontan. Kelebihannya, supaya drama tu tampak natural. Alhamdulillah. Semuanya lancar. Tak de masalah tentang babak akhir tu. Cumanya masa persembahan memang cuak habis. Mana taknya. Manusia melimpah ruah dekat astaka tu. Tak pernah aku tengok astaka penuh sampai macam tu sekali. Takut aku lupa skrip. Tapi malam tu aku cuba buat yang terbaik. Alhamdulillah. Segalanya selesai.


Selepas tu aku berlakon drama ape lagi ek??Aku tak ingat turutan peristiwanya tapi aku pernah berlakon drama Raja Laksamana Bentan pada Malam Inspirasi Seni 2006 arahan Raja Azrul Asyadi. Aku memegang watak sebagai Kembang Cina. Masa ni dah tak takut sangat dah buat persembahan. Satu, sebab dah hafal skrip dan keduanya sebab cukup latihan. Kemudian, aku berlakon jadi mak jah (mak kepada abon dan isteri penghulu) dalam drama Adat Berkhatan. Drama ni ade scene yang ditambah di saat-saat akhir. Petang sebelum persembahan baru la diwujudkan scene ni. Skrip pun men bantai je tapi ditapis la. Takut plak kang tak pasal-pasal kene banned.


Drama terakhir yang aku berlakon masa di UMP, Tangled. Idea diambil dari skrip Kalut. Skrip diolah semula dan dipendekkan durasinya. Edisi bahasa inggeris. Senandika hantar 3 kumpulan kecil untuk sertai drama competition sempena language vaganza. Bidan terjun je. Berlakon jadi isteri pertama. Ape ntah nama watak tu, lupe dah aku. huhuhu. 2nd drama yang aku berlakon dalam bahasa inggeris. 1st english drama yg aku join, mase kat matrik dulu. Puteri Gunung Ledang. Berbelit lidah aku hafal dialog. Maklumlah aku bukannye pandai BI pun. hahaha.


Begitulah sejarah dunia lakonan aku di bumi UMP bersama Senandika. Aku dah tak berlakon dah lepas tu. Dah banyak bakat-bakat baru yang lebih menyerlah. Aku memang kagum dengan adik-adik aku. Terutamanya Yuyun. Bagi la watak ape pun kat die. Mesti die bleh buat punye. Adik-adik yang lain pun sama. Masing-masing punya bakat lakonan yang sangat2 bagus. Mereka dapat menjiwai watak dengan sehabis baik. Masing-masing telah diajar untuk menggali watak sedalam-dalamnya. Kerana setiap watak yang wujud di dunia ini, ada tersembunyi dalam diri kita. Sebagai pelakon, kita kenala gali dan cari watak tu dalam diri kita. Bila dah jumpa, pasti kita akan persembahkan sebuah lakonan yang bagus di pentas~


Monday, September 8, 2008

Senandika dah ade blog sendiri~




ape???Senandika dah ade blog??
berita bagus ni..
hehe
dah lama dah menantikan terbitan entri pertama di blog Senandika
kini...
berakhir sebuah penantian
perjuangan???
selagi nadi masih berentak
perjuangan kita tidak akan pernah selesai
Senandika
dah banyak kemajuan yang kalian kecapi setakat hari ini
keep it up guys
jangan jemu menimba ilmu
teruskan memartabatkan seni teater
seni yang memanusiakan manusia
luv u all!!!


Daisy: Kalau nak melawat blog Senandika bolehlah klik sini ~


Friday, September 5, 2008

Oreo Cheese





Oreo Cheese Cake
Favourite aku ni
Dah lame tak makan
teringin sangat mahu makan ini sekarang!!!!
waaaaaaa sedapnyaaaa~


Daisy: Dugaan di bulan puasa...huhuhu~

Wednesday, September 3, 2008

Its your 4th birthday!!!



2 September 2008


Muhammad Nazhan Hamizan

Selamat Hari lahir yang ke-4
Moga kamu membesar menjadi manusia yang berguna kepada agama bangsa dan negara.



Daisy: Baru post ari ni..bukan ape..konpius 2 ke 3 sept..ahakss~aper da mak su =P


3 sept~Selamat Hari Lahir juga buat topex, pengarah muda yg berbakat dalam Senandika =)

Jauh di sudut hati~




Merdekakan aku yang masih terjajah
Lepaskan aku dari segala belenggu
yang menyesakkan
Runtuhkan tembok kaca ini
dari sekelilingku
Agar aku bisa bebas
Agar aku bisa lepas
Agar aku bisa bernafas...




Sunday, August 31, 2008

MERDEKA!!

Friday, August 29, 2008

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan...

Tuesday, August 26, 2008

Sweet Memories~


Sabtu lepas (230808) aku menghadiri majlis konvokesyen UMP yang ke-3. Kali ni aku hanya terlibat sebagai orang luar. Tidak seperti konvokesyen 1 dan 2 dulu, yang mana aku terlibat sebagai pemain gamelan. Seperti biasa, majlis di sana tidaklah semeriah majlis2 konvokesyen yang diadakan di universiti2 lain. Walaubagaimanapun, hari itu tetap meriah dengan adanya Senandika yang sweettttt sangat!!



peedot-izni-yuyun-daoz-nika-nida



~chocolatees~



with my luvly sis yunika kirana



Kami tiba lebih kurang jam 1 tengahari di dewan jubli perak. Masa tu tak sempat lagi nak berjumpa dengan abg2 senior kami yg bakal convo pada hari tersebut. Maklumlah, mestilah diorang sibuk sebab sidang petang akan bermula jam 2. So, kami lepak2 la kat sebelah gerai bunga tu sambil sembang2 itu ini. Happy sangat!! Tak terkata. Mana taknya, hampir 3 bulan aku tak jumpa dengan adik2 kesayangan aku tu. Walaupun sekejap je lepak2 dengan diorang semua tapi 2 hari tu adalah hari yang paling best bagi mengubat hari2 yang dilalui ketika ini.



yang diraikan, abg wan n abg raja
(yg tengah tu azril-presiden KKK)


lepak2 kat TC sambil main buih belon~



Senandika, thanks for the sweet memories we shared together. Sayang kamu semua!!!!


Hari ahad petang, aku dah bertolak balik. Abg Wan hantarkan sampai hentian duta. Terima kasih banyak abg wan. =)


Abg Raja, Abg Wan, Abg Zam and DJ...Congratulations!!!May u all have a lovely life ahead *wink*

Daisy: Nak grad jugakkkkk!!!!!Wawawawawa~

Monday, August 25, 2008

Award???For me???


uwieeee...
i dapat award??
ala2 mcm menang award mase FFM 21 plak huhuhu~



(hati berbunga riang ni..)
ehem..ehem..sambil betulkan mic
ehmmm...
assalamualaikum
ehmm..speechless ni sebenarnye
tak sangka dan memang tak duga
saye bleh menang award ni
pertama skali
terima kasih yang tak terhingga kepada emy
kerana telah menganugerahkan award ni pada saya
terima kasih juga pada kepada mak abah dan semua rakan-rakan seperjuangan saye
yang banyak memberikan sokongan, dorongan
dan juga
tunjuk ajar yang tak pernah putus
tanpa kalian
siapalah saya
saye terharu ni..
terima kasih
(sambil lap2 air mata sket..huhuhu~)

demikianlah ucapan berangan saye...and sekarang ni giliran saye plak nak nominates my fav bloggers utk terima anugerah dari saye...hehe~

calon2nya adalah....jeng3
sumer yg ade lam list saye tercalon sbb semua best3 dan saye suke sangat


for the most creative bloggers
pemenangnye adalah....

1. The Remedy
2. Sengal Ubi
3. Chocolate Ice
4. Alif Ba Ta Duniaku
5. ~Vie~


kepada yang telah berjaya meraih award ini silalah follow instructions di bawah ni yer


"ANDA HENDAKLAH MENYEDIAKAN SATU UCAPAN BERANGAN"

It has been done according to the following rules:
1. The winner may put the logo on his/her blog.
2. Put a link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs.
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees



Daisy: thanks emy...akak pun suke blog kamu..pink world..creative and banyak cerita yg beshhh...hehehe~


Tuesday, August 19, 2008

12 weeks to go...

Week 12 already
Another 12 weeks to go
Halfway to reach the finishing line huh??
Hehehe..Yippie2..Yei2
=)


Daisy: Lambatnye....huhu~

Wednesday, August 13, 2008

Malam Inspirasi Seni



Saya baru je baca komentar Abg raja tentang Malam Inspirasi Seni 2008 yang diadakan di Dewan Dato' Bahaman, KMPh 9 Ogos lalu. Banyak betul yang Abg raja komen pasal malam tu. Kebanyakannya pasal persembahan dan juga teknikal. Nak tahu lebih lanjut boleh klik kat sini. Saya tak nak komen pasal MIS 08, lagipun sy tidak menyaksikan sendiri MIS 08. Agak terkilan jugak sbb tak dapat pergi. Mungkin tak de rezeki nak tengok MIS tahun ni. Harap2 dapat tengok MIS yang akan datang.

Kenangan semasa mengendalikan MIS 05 memang banyak mengajar saya. Di situlah titik permulaan saya bergiat aktif dengan program2 anjuran Kelab Kebudayaan dan Kesenian UMP. Mengendalikan MIS sememangnya satu pengalaman yang sangat berharga Photobucket. Ia mencabar minda, fizikal dan spiritual. Walaupun saya hanya memegang jawatan sebagai AJK Sambutan pada malam tersebut tapi tugas tu merupakan satu tugas yang amat mencabar bagi saya yang tiada pengalaman tentang pengurusan majlis seperti itu. Bermacam2 masalah yang timbul pada ptg sblm bermulanya MIS. Saya masih ingat lagi masa tu MIS 05 ambil penari2 perempuan utk jadi penyambut tetamu. Hampir2 diorg tak dapat datang sebab bertembung dengan program citrawarna di KUKTEM (sebelum tukar nama jadi UMP) pada masa tu. Kelam kabut saya dibuatnya shimatta stress. Nak tak nak kene la rancang backup plan.


Saya mintak tolong kawan2 saya la jadi pengiring. Bawa bunga manggar aje pun tak kisah la. Tapi last2 alhamdulillah, masa dekat2 nak mula majlis, diorg datang juga akhirnya. Lega sweat. So, ade ramai pengiring mlm tu. Yang bawak bunga manggar, yang tabur bunga rampai. Tapi mase tu tak menang tangan plak dengan nak briefing diorg mcm mana nk iring tetamu. Pastu dalam masa yang sama VIP dah sampai dan nak kena bg bunga rozet. Memang penat la malam tu. Dengan nak jaga pintu masuk, nak kawal selia ajk2 saya jaga pintu masuk, kawal selia ajk2 yang jaga kaunter tiket. Dah la dewan tu besar. Dengan high heel nye, saye berjalan ke sana ke sini. Depan, belakang, kiri kanan dewan, semua saya redah Photobucket. Pastu plak temankan nonie pegi ambil kueh dgn mineral water utk disajikan pada VIP yang sedang menonton. Dah la cafe yang sediakan makanan malam tu jauh dari dewan, sampai separuh jalan, berkaki ayam saya ke sana. Gara-gara lenguh pakai high heel dan nak cepat Photobucket. Haha. Kelakar jugak bila ingat balik tapi seronok. Bila dah selesai semuanya. Lega betul. On the way balik KUKTEM, diorg bising2 cerita itu ini dalam bas tapi saya dah tak peduli ape dah. Dah letih sangat. Siap tertido lagi dalam bas nemu padahal perjalanan dari KMPh ke KUKTEM tak la jauh mana. Hehe. Sekarang ni kalau dengar lagu Sulaman Sembilan mesti ingat MIS 05 lavu lavu.



Terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang telah banyak membantu saya malam tu. Kawan2 saya, nonie, emiey, naf, nani, wawa dan ramai lagi. (nanie dengan wawa siap berlakon jadi gadis kampung lagi malam tu mase persembahan zapin..last minute punye cadangan tu..hehe) wawa. Terima kasih jugak yang tak terhingga kepada Abg raja sbb bg kepercayaan pada saya. Abg raja la yang banyak membantu dan beri tunjuk ajar happy mite.


Daisy: Rindunye dengan masa lalu...sugoii